"What we are to our inward vision, and what man appears to be sub speciae aeternitatis, can only be expressed by way
of myth. Myth is more individual and expresses life more precisely than does science."
Carl Gustav Jung

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

«Σοβιετικά Φαντάσματα» - «Soviet Ghosts»

«Soviet Ghosts»

Τα κτίρια «φαντάσματα» της σοβιετικής περιόδου: Η ερευνήτρια Rebecca Litchfield ταξίδεψε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τράβηξε φωτογραφίες και έγραψε ένα βιβλίο για τα κτίρια – φαντάσματα, τα μνημεία και τα απομεινάρια αυτής της εποχής με τίτλο «Soviet Ghosts». Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αρκετά από αυτά έχουν μείνει όπως ακριβώς ήταν αρκετές δεκαετίες πριν, έχοντας αφεθεί βέβαια στην εγκατάλειψη και την αποσύνθεση. Ωστόσο, ακόμα στέκονται επιβλητικά για να θυμίζουν μία σημαντική εποχή για την ανθρωπότητα που ανήκει πλέον στο παρελθόν. Σε όλα τα κτίρια φανερώνονται οι τάσεις της αρχιτεκτονικής και της τέχνης που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο,  η φιλοσοφία της χρήση των δημόσιων χώρων ως ιδεολογικών εργαλείων και η αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
Buzludzha, Βουλγαρία: Ένα τεράστιο κτίριο στη Βουλγαρία που θυμίζει την πυγμή εκείνης της εποχής. Το μεγάλο αμφιθέατρο είναι διακοσμημένο στα πρότυπα της τέχνης που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο, ωστόσο τώρα είναι εντελώς παρατημένο.
Soviet Hospital, Γερμανία: Χτισμένο το 1898 ήταν το νοσοκομείο για το στρατιωτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτό είχε νοσηλευτεί και ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ μετά από έναν τραυματισμό του. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από την ΕΣΣΔ. Μετά την πτώση του τείχους έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη.
Soviet Headquarters, Γερμανία: Ένα τυπικό γερμανικό οχυρό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή και συντήρηση του τείχους του Βερολίνου. Όταν εκκενώθηκε, βόμβες, όπλα και χημικά απόβλητα βρέθηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια.
Skrunda, Λετονία:  Από εγκαταστάσεις στην άγνωστη πόλη Scrunda της Λετονίας οι οποίες έχουν παραμείνει ακριβώς όπως ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες.
Μνημείο στη Βουλγαρία:  Το μνημείο αυτό δημιουργήθηκε το 1974 για την επέτειο της σοσιαλιστικής επανάστασης στη χώρα. Έκτοτε, το μνημείο είναι κλειδωμένο και παραμελημένο από τις αρχές, αλλά στέκει στη θέση του επιβλητικό, θυμίζοντας μία διαφορετική εποχή.
Young Pioneer Camp, Ρωσία: Ένα κίνημα νεολαίας που ιδρύθηκε από τον Λένιν για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη συλλογική ζωή και την εξάλειψη της ατομικότητας. Τα βιβλία και οι αφίσες που είχαν χρησιμοποιηθεί τότε παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτες.
Pripyat, Ουκρανία: Μία πόλη περίπου 50.000 κατοίκων που εγκαταλείφθηκε εντελώς μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986. Λόγω του φόβου της ακτινοβολίας έχουν μείνει όλα ανέγγιχτα από τότε και μάλλον έτσι θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμα. Το σκηνικό είναι σχεδόν κινηματογραφικό.
Vehicle Graveyard, Λετονία: Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης και την αποστρατιωτικοποίηση των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ αυτό το αεροδρόμιο έγινε μουσείο στρατιωτικών αεροσκαφών.
Κινηματογράφος στη Ρωσία: Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, οι κινηματογράφοι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την προβολή ταινιών πολιτικού περιεχομένου, για συζητήσεις και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις . Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αφέθηκαν σε αποσύνθεση.
‘Black Widow’ Submarine: Το σοβιετικό υποβρύχιο πωλήθηκε σε μουσείο στο Λονδίνο και παραμένει ακριβώς όπως ήταν τότε.


[Πηγή:Terra Papers, 18 Σεπτεμβρίου 2014]

[Πηγή Άρθρου: Το Κουτί της Πανδώρας, 09/09/2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου