"What we are to our inward vision, and what man appears to be sub speciae aeternitatis, can only be expressed by way
of myth. Myth is more individual and expresses life more precisely than does science."
Carl Gustav Jung

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Κρουστά: Οι Μουσικοί του Νείλου / Percussions: The Musicians of the Nile

Κρουστά: Οι Μουσικοί του Νείλου / Percussions: The Musicians of the Nile

«Οι Άραβες είναι πιο κοντινά αδέρφια μας από τους (Βορειο-κυρίως) Ευρωπαίους. Έχουμε πιο πολλά να μοιραστούμε μαζί τους, είναι πιο κοντά σ' εμάς»
Το Ισλάμ δεν είναι σε καμία περίπτωση έτσι που το παρουσιάζουν. Αναφέρομαι στην πεμπτουσία του. Έχει και μεγάλη Σοφία και Φιλοσοφία. Δείτε το σαν Κουλτούρα της περιοχής της Μέσης Ανατολής, κυρίως, & θα καταλάβετε, μην κολλάτε στο θρησκευτικό & θρησκοληπτικό. Απλώς, πάντα υπήρχαν & θα υπάρχουν στην Ιστορία οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονταν καταστάσεις για να κερδίσουν εξουσία & πλούτο βρώμικο. Θα μου πείτε: “Τζιχάντ;”. Και θα σας απαντήσω: “Σταυροφορίες; Ιερά Εξέταση;”. Ας μη μας τρομοκρατούν με τον κάθε φανατικό που χρηματοδοτούν οι ίδιοι που μας τον παρουσιάζουν & τον κατηγορούν, στη συνέχεια, παριστάνοντας τους “καλούς”, ενώ προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιώντας τη δυστυχία των ανθρώπων. Το Ισλάμ, κι ο Αραβικός Πολιτισμός, πιο συγκεκριμένα, έχουν επιδείξει εξαιρετικά υψηλά επιτεύγματα & σε εποχές που ο υπόλοιπος Κόσμος ζούσε μέσα στο απόλυτο σκότος. Δείτε για παράδειγμα την ευγένεια & τη λεπτότητα του “Αλ Άνδαλους” (Ισπανία), που, εκτός των άλλων, διέσωσε & μετέφρασε αμέτρητα έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, που διαφορετικά θα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, θα είχαν εξαφανιστεί.
Οι Άραβες είναι πιο κοντινά αδέρφια μας από τους (Βορειο-κυρίως) Ευρωπαίους. Έχουμε πιο πολλά να μοιραστούμε μαζί τους, είναι πιο κοντά σ΄εμάς. Προσωπικά, το έζησα, το βίωσα ο ίδιος. Μην ακούτε τι λένε: όχι, δεν ανήκουμε στην Ευρώπη, οι κάτοικοι αυτού του τόπου. Δεν ανήκουμε πουθενά. Είμαστε ανάμεσα στη Δύση & την Ανατολή, στο μεταίχμιο, απλώς ο εαυτός μας. Πολύ σωστά ο Δ. Κιτσίκης έχει εφεύρει τον όρο “ενδιάμεση περιοχή”. Αυτό είμαστε. Η “ενδιάμεση περιοχή”. Που κοιτάει, νοιώθει & μοιράζεται και Δυτικά & Ανατολικά. 
 سلام  Salaam, ان شاء الله  Inshallah (Ειρήνη, Αν θέλει ο Θεός/Μακάρι)
Ότι πρέπει οι μουσικές αυτές, τούτες τις μέρες με τα 40άρια στο Νότο: τις νιώθεις ακόμα καλύτερα… Είναι μερικές απ΄τις πιο αγαπημένες μου μουσικές: δεν τις βαριέμαι ποτέ.

Kol Elle Qalboh Ankawa

Zahrafat Al Sa’id (Rejoicing In Upper Egypt)
 

Salamat, Salamat –
Album: Salam Delta 1995 (Les Musiciens du Nil)
 

“Al Nahla Al ‘Ali” — Les Musiciens du Nil
Musicians of the Nile: Mawwal-Doha/Rais Al-Bahr

 

The Musicians Of The Nile – Yunes Wa ‘Azizah يونس و عزيزة

Musicians Of The Nile – Charcoal Gypsies (1996)
 

Piri Reis (Ottoman): Map of the Nile
1887

Δείγματα & Μουσικές του Ισπανοαραβικού Πολιτισμού του Άλ Άνδαλους ( 711 ΜΧ-1492 ΜΧ ) μπορείτε να δείτε & ν΄ακούσετε εδώ >>>
και εδώ >>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου